Pup leren "wacht"

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel F&FF&F

honden foto van F&F

Hoi allemaal..

 

Zoals sommige inmiddels misschien weten heb ik een schat van een labrador pup van bijna 11 weken.

Het gaat goed en ik ben dol op haar.

Ze kan zitten en liggen en gaat steeds vaker zelf in haar bench liggen.

 

Ik vraag me af hoe ik het commando "wacht/blijf" aan kan leren.

Ze kan dus al zitten en ik wil hier graag wacht aan toevoegen, handig om te gebruiken als ik haar eten ga geven bijvoorbeeld.

 

Hoe hebben jullie dit geleerd?

Ze blijft trouwens wel netjes rustig zitten als ik een snoepje uit mijn jas zak pak o.i.d.

 

Groetjes

 

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

daar heb ik hier de clicker voor gebruikt...ideaal voor blijf/wacht, omdat je mooi kunt timen...
als je er niet bekend mee bent, zoek maar eens op bv you tube..

en beginnen met hele korte stukjes, zorg dat je succes hebt. al is het 1 of 2 seconden...beter succes hebben en dan rustig uitbouwen, dan dat dingen steeds mislopen

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Klein beginnen en dan steeds verder uitbouwen. Je laat haar zitten, zegt "wacht" en dan geef je haar na 5 seconden het snoepje pas. Als ze blijft zitten dan natuurlij. Is 5 seconden te lang? dan doe je bijv. 3. Als ze dat goed kan ga je dat langer uitbouwen. 

 

De volgende stap is dat jij ietsje van de hond af gaat staan terwijl die moet wachten. "Zit", "wacht", en je doet 1 klein stapje opzij of naar achter (zorg dat je met je gezicht naar de hond toe staat). Als de hond blijft zitten geef je een koekje, en dan ga je weer steeds langer wachten.

 

Als ze eenmaal goed kan wachten terwijl jij 1 stap weg doet, dan ga dat uit bouwen naar meer stappen. 

 

Het verschilt per hond hoe lang je hier over doet, en het zal per situatie verschillen. In een rustige omgeving is het makkelijker dan bijvoorbeeld op het uitlaatveld.

 

Uiteindelijk kun je je hond laten zitten, en wachten, terwijl jij het hele veld over loopt. 

 

Koppel ook een commando aan wanneer de hond klaar is met wachten. "goedzo" betekent niet "ja ga maar". Veel mensen zeggen "vrij" om aan te geven dat het commando is afgelopen en de hond weer op mag staan. Zo kun je tussendoor met je stem blijven belonen (goedzo, braaf), zonder dat de hond denkt: Oke klaar!!

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Hier ook met de clicker tijdens de cursus.

Woord en handgebaar.

 

Ga je een cursus doen?

honden page profiel F&FF&F

honden foto van F&F

@Santa, Ja ik heb op woensdag puppycursus, we hebben 2 lessen gehad en het gaat heel goed,

we liepen vorige keer zelfs voor want ze kon al liggen en dat werd in die 2e les pas behandeld.

Daarna ga ik direct door met de cursus "spelend gehoorzaam".

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :) 3 doggies

honden foto van Jeanine :)

Ook met de clicker gewerkt en wat Santa zegt ik gebruikte ook handgebaar erbij want uiteindelijk gebruik je later de clicker bijna niet meer. 

 

 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik weet niet eens hoe wij dat hebben gedaan. Wij zeiden bij de stoeprand gewoon "wacht" en dan plofte ze neer op d'r billen 

"Goed zo, dat is wacht!"

 

Toen we bij de puppycursus van MG waren en mijn vriend dat gebruikte bij de buitenles (omdat ze moesten oversteken) werd hij verbaasd aangekeken, want dat kwam pas bij les 3 aan de orde.

 

We gebruikten het ook rond etenstijd. Ze moest gewoon netjes wachten als ik met haar eten bezig was, omdat ik het niet zo'n fijn idee vond dat haar bak al leeg was nog voor ik 'm had neergezet 

 

Nu gebruik ik het alleen nog bij oversteekmomenten, rond etenstijd wacht ze zelf, soms staand, soms zittend, maar dat maakt me niet uit (vanmorgen moest ik zelfs 3 keer zeggen dat ze écht mocht gaan eten )

honden page profiel AnnemiekAnnemiek 3 doggies

honden foto van Annemiek

Je volgt puppycursus schrijf je, dan komt het vanzelf hoor.

Bij onze hondenschool werkten we niet met een clicker, alleen woorden en gebaren. 

Zoals Suzanne schrijft hebben wij het ook geleerd.

 

Hier gebruiken we 'wacht' ook voor eten of stoeprand momenten.

'Blijf' ga je ook leren hoor, maar dat is niet het zelfde als 'wacht'.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Bij de KC hebben we nooit 'wacht' geleerd. Pas in cursus 3 ofzo kregen we iets vergelijkbaars, 'halt'.

Mellow snapte niet wat ik bedoelde en hield dus geen halt 

Ik mocht ook geen 'wacht' gebruiken, want veel verder (in cursussen voor vergevorderde viervoeters) werd 'wacht' niet geaccepteerd. Ik wist dat ik zou stoppen, maar mocht toch echt geen 'wacht' gebruiken.

Heb 'halt' nooit gebruikt, stiekem deed ik gewoon 'wacht' 

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Zelf zou ik eerst het commando "toe maar" of "vrij" aanleren. Hiermee geef je aan bij de hond dat je klaar bent met oefenen. Ik heb dat met mijn hond geoefend bij de voerbak. Evy moest voor haar voerbak gaan zitten en wachten totdat ik "toe maar' of "vrij" zijn. De eerste keer doe je dat heel enthousiast en met een weids gebaar, maar dat ga je steeds kleiner maken. Uiteindelijk zul je zien dat als je "toe maar' of "vrij" zegt, je hond de voerbak in duikt en anders blijft hij wachten totdat jij iets zegt.

Je bent dan dus aangekomen op het stadium dat jouw hond blijft wachten en niet direct de voerbak in duikt. Je kunt de tijd waar op je "toe maar" of "vrij" zegt uitbouwen en de omstandigheden veranderen. Met omstandigheden bedoel ik dus dat je er normaal gesproken naast staat, maar nu doe je een stapje achteruit met je gezicht naar de hond toe. Je stapt dan weer terug en zegt "toe maar" of "vrij". Dat kun je dan naar eigen wens uitbouwen, aanpassen, enz.

De volgende stap is naar buiten toe. Je zet de hond in zit, wacht even en zegt vrolijk en met een weids gebaar "toe maar", vaak deed ik dit in combinatie met de hond los klikken van de lijn. Toe maar = ga maar lekker je eigen gang. Net zoals met de voerbak zul je zien dat je uiteindelijk steeds minder uitbundig hoeft te reageren.

Dit ga je in verschillende omstandigheden en situaties oefenen. Je kunt alles variëren, maar houd er rekening mee dat je één omstandigheid per keer veranderd. Dus bijvoorbeeld "het rustige straatje achter het huis, ik doe een stap verder weg." "het drukke park met allemaal honden, hij hoeft alleen maar te zitten." in de ene situatie verschilt jouw handeling en in de andere situatie de omgeving. Bij de eerste situatie hebben we het over een prikkelarme omgeving en in de tweede situatie over een prikkelrijke omgeving.

 

Wat betreft het commando "wacht", dat betekent bij mijn hond dat ze op dat moment stil moet gaan staan waar zij is. Dat doe ik bijvoorbeeld met het los lopen als we een weg naderen. Zij gaat dan stil staan en ik lijn haar aan, zodat we veilig over kunnen steken. Ik doe dit ook wanneer ik een hond zie die aangelijnd is of die ik niet ken. Het geeft mij de mogelijkheid om naar haar toe te komen en haar aan te lijnen.

Ik heb dat aangeleerd door tijdens het wandelen stil te gaan staan en "wacht" te zeggen. Ze liep dan door, maar kwam aan het einde van de lijn en ging stil staan. Dat beloond. Uiteindelijk als ik wacht zei ging ze stil staan en dat heb ik uitbundig beloond. Wat je daarna gaat doen is oefenen met een lange lijn er aan, los, in andere omstandigheden, enz. Houd hierbij ook rekening dat je maar één omstandigheid veranderd.

 

Zo zie je maar dat er vele wegen naar Rome leiden. :-)

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Wij gebruiken zelf commando wacht aan de weg.

Ze moet dan zitten en wachten tot een toe maar om over te steken. Puur om het hele verhaal te herhalen is het kwartje gevallen.

Tegenwoordig gaat ze vaak al zelf zitten als we stoppen om over te steken bij een weg.

Als er veel verkeer is voegen we na wacht een blijf toe.

 

We zijn begonnen om aan de weg te laten zitten vervolgd door wacht. Bleef ze zitten kreeg ze beloning. Daarna toe maar om samen over te steken.

Als het laat is en geen verkeer meer doen we soms haar laten blijven zelf oversteken en dan haar roepen.

Wat we ook geregeld doen is dat een van ons Sadi heeft wacht... wanneer het kan blijft degene met Sadi staan en de ander steekt al over. Dit om haar duidelijk te maken dat ze nooit in een stroom mee loopt dus als iemand oversteekt ze alsnog moet wachten op het commando toe maar.

 

Stond ze vroegtijdig op is het terug op nieuw (wacht en pas toe maar als ze even heeft gezeten en niet meer aanstalten zit te maken om voortijdig over te willen steken. We houden hierbij we voldoende afstand van de stoeprand).

 

We houden wel aan dat wacht alleen geldt voor kort wachten is het of blijkt het voor wat langere tijd omdat het druk is gebruiken we blijf.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

wij gebruiken trouwens voor zit en af bijvoorbeeld ook hand gebaren gewoon voor geval we zelf eens door ziekte onze stem kwijt zijn of zij bijvoorbeeld doof zou worden.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Black is 4 maand en kan nu best goed 'wachten'.

Ik ben begonnen met één stap naar achter lopen, met mijn hand een 'stopteken', en meteen weer terug lopen.

Dat uitgebouwd met twee stappen naar achter lopen en teruglopen.

Tot zo'n beetje het kwartje bij hem viel.

 

Toen 2 stappen naar achter lopen en hem naar me toe roepen. (ipv dat ik terug liep)

Dat ook weer uitgebouwd.

 

Nu kan hij wachten terwijl ik ongeveer 5 a 10 meter weg loop.

Of inderdaad wachten totdat ik zijn eten op de grond zet.

honden foto van Patricia & de Musketiers

Ze moesten bij mij altijd zitten, en dan had ik koekje in m'n hand en zei ik blijf, verzette ik 1 voet naar achteren, verplaatste m'n gewicht naar de achterste voet, en dan weer terug en dan belonen en 'vrij' geven :-) als ze blijf kunnen op langere afstand dan ga je wacht er in gooien, en dan bij je roepend

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik ben dit momenteel ook aan het leren bij mijn puppy. Wat nog wel handig is om te weten. Ga deze oefening doen als je pup al moe is, dus na het wandelen of spelen. Dan is het voor de pup ook makkelijker om te blijven zitten omdat ze al wat moe is.

Ik kan nu al een deur in huis doorlopen terwijl ze netjes blijft zitten. Vrij kent ze sinds gisteren er ook bij, wat het blijf leren makkelijker maakt omdat ze nu weet tot wanneer ze moet blijven wachten. De clicker gebruik ik hier ook voor, heel handig ding en ik zou het iedereen aanraden. Mijn honden reageren daar heel goed op. Zodra ze het binnen goed kan (in mijn ogen dat ik snoepjes voor haar op de grond gooi en ze blijft netjes wachten) dan ga ik het buiten oefenen met haar. Buiten zijn ze veel sneller afgeleid en je hebt liever dat je pup het zoveel mogelijk goed doet. Succes ermee!

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" Black is 4 maand en kan nu best goed 'wachten'.
Ik ben begonnen met één stap naar achter lopen, met mijn hand een 'stopteken', en meteen weer terug lopen.
Dat uitgebouwd met twee stappen naar achter lopen en teruglopen.
Tot zo'n beetje het kwartje bij hem viel.
 
Toen 2 stappen naar achter lopen en hem naar me toe roepen. (ipv dat ik terug liep)
Dat ook weer uitgebouwd.
 
Nu kan hij wachten terwijl ik ongeveer 5 a 10 meter weg loop.
Of inderdaad wachten totdat ik zijn eten op de grond zet. "

 

Jij gebruikt wacht dus als commando ipv blijf 

 

Wij hebben zowel wacht als blijf als commando (wacht enkel bij kort wachten aan de weg of tijdens het lopen als we even stil gaan staan om haar weer alert naar ons te krijgen) Blijf gebruiken wij als ze op haar plek moet blijven tot we bij haar terug zijn of bijvoorbeeld als ze op haar plaatst moet blijven. (Als ze zich tijdens dat we eten niet gedraagt moet ze naar haar plaats en daar blijven tot we klaar zijn en commando vrij geven)

Volgende forumvraag: husky pup los laten lopen
^